Egyesületünk fő profilja a versenytánc és a társastáncok oktatása.
A standard és latin-amerikai táncok tanítása tudásszintenként, heti több edzéssel történik.
Minden év szeptember elején indítjuk el versenytánc-előkészítő csoportunkat, ahová 7 éves kortól várjuk a zenét és a mozgást kedvelő gyerekek, fiatalok jelentkezését.

Az első év a társastáncok alapjainak elsajátításával telik. Így, azokat is várjuk utánpótlás csoportunkba, akik nem szeretnének versenyezni, de szívesen ismerkednének meg a standard és a latin-amerikai táncokkal. Igény szerint, sportolói igazolást állítunk ki, amellyel az iskolai testnevelés órák egy része kiváltható.

Lehetőséget biztosítunk a versenyzői ambíciókkal rendelkező gyerekek, fiatalok és felnőttek felkészítésére, versenyeztetésére. Juniortól senior korosztályig, E, D, C és B osztályos versenyzőink sikeresen szerepelnek a versenyeken.

A csoportos órákon, vezetett edzéseken a technikai tudás állandó fejlesztése a cél, amely segíti a táncban való sikerességet. A gyakorló edzéseken lehetősége van minden táncosnak arra, hogy edző felügyelete mellett kigyakorolja az új ismereteket. A versenyzésre készülést kiegészíti a klasszikus balett képzés, amely javítja a tartást, fejleszti az állóképességet és a koordinációt.

A versenytánc két főágra bontható: a standard táncokra és a latin-amerikai táncokra. Mindkettő igen népszerű a maga nemében. A standard táncok, vagy báli táncok közé tartoznak az angolkeringő, a tangó, a bécsi keringő, a slowfox és a quickstep.

A latin-amerikai táncok közé pedig a samba, a cha-cha-cha, a rumba, a paso doble és a jive.

A párosok külön versenyeznek standard és külön latin-amerikai táncokból, illetve léteznek olyan versenyek is, ahol a kettőt együtt értékelik. Tudásszint szerint különböző kategóriákban (E, D, C, B, A és S osztályok), illetve az életkor szerint különböző korosztályokban rendeznek versenyeket. A versenyeken továbbjutó pontokat gyűjtenek a táncospárok. A magasabb kategóriába jutáshoz meghatározott számú pontot kell gyűjteni, illetve teljesíteni kell az előírt számú versenyt.

Következzék egy rövid tánctörténet!

Az ANGOL KERINGŐ a legharmonikusabb standard tánc, melynek eredetét a vonalszerűen haladó Boston nevű táncra vezethetjük vissza. Ezt a táncot váltotta fel 1924-ben az angolok fordulatokban gazdag, hullámzó lassú keringője. Lágy, diagonális mozdulataival, dallamos zenéjével hamarosan az egész világon divatossá vált. 1922-ben már táncolták a VB-n, de úgy, mint Angol keringő 1929-ben jelent meg a versenyeken. Karaktere, a lassú és egyenletesen lendülő, térben haladó forduló mozgásokban nyilvánul meg, amelyek törésmentesen és mégis egyértelmű impulzusokat adva uralják a táncparkettet.

TANGÓ elnevezése a „tambor” (dob) szóra vezethető vissza. Olyan ünnepet idéz, amelyet a fekete dél-amerikaiak dobszója kísért. A modernizált tangó Buenos Aires kikötőnegyedében terjedt el. 1907-ben került a tangó Európába (elsőként Párizst bűvölte el). Az első tangó versenyt Nizzában tartották. 1912-ben tangó láz tört ki egész Európában: Tangó-parti, Tangó-tea, Tangó-divat. 1920-21-ben az angolok megreformálták a dél-amerikai tangót és végül 1929-ben szabványosítják végérvényesen a mai formájában. Táncos jellege jellemző a gyors, hirtelen fékezett erőteljes haladómozgások, melyek szaggatottan váltakoznak a szenvedélyes dinamika, és a feszült szünet között. Egy visszafogottan táncolt szerelmi játékot szimbolizál.

Páros formációs, vagyis csoportos koreográfiákat elsősorban fellépésekre készítünk. A társastánc egy másik oldalát tudjuk megmutatni egy bálnyitó keringőben, vagy egy latin-amerikai formációs koreográfiában.

Néhány éve foglalkozunk úgynevezett lányformáció oktatásával is.

Ezt azoknak a lányoknak ajánljuk, akik szívesen táncolnak partner nélkül is. Akik csapatban jobban, magabiztosabban és felszabadultabban érzik magukat. Akik szeretnék a tánctanulás, a meglévő tudásuk fejlesztése, a tánctechnika csiszolása mellett kihozni magukból a nőies oldalukat.

A lányformációs csapattal latin-amerikai táncokból készítünk szezonról szezonra új koreográfiákat, új ruhákkal kiegészítve. Itt is rendszeresen van lehetőség fellépésre és versenyzésre.

A formációban táncolás szépsége a technikai színvonal mellett a térformák kialakításában, az egyszerre mozgásban rejlik. A formációs tánc közösségi élményt ad a táncos fiataloknak. Megtanítja őket egymásra figyelni és együttműködni.